Spouwmuurisolatie

Heb jij problemen om je woning goed warm te krijgen? In veel gevallen stook je dan veel meer dan eigenlijk nodig is en dit zul je ongetwijfeld merken aan de energiefactuur. Zitten er ook nog kieren in je woning en voel je daar de tocht doorheen komen? Dan is de kans groot dat de spouwmuren in jouw woning nog niet geïsoleerd zijn. Dit is vaak het geval bij oudere woningen waarbij het isoleren van de spouwmuur in het verleden nog niet gebruikelijk was. Vandaag de dag wordt spouwmuurisolatie standaard in nieuwbouwwoningen toegepast, maar bij oudere woningen is het mogelijk om deze spouwmuren achteraf nog te voorzien van spouwmuurisolatie. Meer info op radiocentrum.be

Zijn mijn spouwmuren geschikt om te na-isoleren?

Spouwmuurisolatie is absoluut aan te raden. Het zorgt ervoor dat je woning heel wat comfortabeler wordt, warmte zal niet meer zo snel ontsnappen en zomers wordt je woning niet te warm. Je zult dit ook direct op de energiefactuur kunnen terugzien, want je bespaart er veel mee. Maar je moet wel eerst nagaan of je spouwmuur geschikt is voor isolatie. Voorwaarde is namelijk dat de muren niet dampdicht zijn. Simpel gezegd, de muur moet kunnen ademen, anders kan er condensvorming ontstaan en als dit het isolatiemateriaal aantast, verliest het de isolerende werking. Dit gaat dan vooral om muren die bestaan uit geglazuurde bakstenen, maar ook geschilderde bakstenen kunnen niet ademen. Ook is het verstandig om een endoscopisch onderzoek te uitvoeren, waarbij in de spouw gekeken wordt. Er wordt dan gelet of de muren nog in goede staat verkeren, of de spouw breed genoeg is en of er geen vervuiling in zit.

Hoe wordt spouwmuurisolatie uitgevoerd?

Als de spouw geschikt is voor spouwmuurisolatie, kan er isolatiemateriaal in worden gebracht. Dit is een klus dat vrij gemakkelijk en snel kan worden uitgevoerd. Het is niet zo dat je dit zelf kunt, maar een expert zal dit in de meeste gevallen binnen een dag kunnen voltooien. In de voegen aan de buitenmuren worden gaten geboord van een bepaalde afmeting, afhankelijk welk soort isolatiemateriaal je kiest. Vervolgens kan er door de boorgaten het isolatiemateriaal worden gespoten of geblazen. De voegen zullen nadien weer gedicht worden en je hebt een goed geïsoleerde woning.

Soorten isolatiemateriaal

Afhankelijk van de breedte van de spouw, kan er een keuze gemaakt worden voor een bepaald soort isolatiemateriaal.

Glaswol

Glaswol is één van de bekendste soorten isolatiemateriaal, dat vooral bekend staat om de gemakkelijk te verwerken isolatiedekens. Deze isolatiedekens zijn bij spouwmuurisolatie niet mogelijk, maar de spouw kan wel gevuld worden met glaswolvlokken. Glaswol heeft zowel een hoge thermische isolatiewaarde als een hoge akoestische isolatiewaarde.

Purschuim

Purschuim kan gemakkelijk in de spouw gespoten worden, waar het zal expanderen en uitharden. Purschuim heeft ook een hoge isolatiewaarde, is vochtwerend en brandwerend. Het grote voordeel van purschuim is dat het gemakkelijk hoeken en nissen kan isoleren en er geen kieren meer open blijven. Een nadeel is dat purschuim niet recyclebaar is.

EPS parels

EPS parels oftewel polystyreen parels zijn piepschuim korrels die goed kunnen isoleren en ook geschikt zijn voor de wat kleinere spouw. EPS parels zijn relatief goedkoop en ecologisch verantwoord om ze te recyclen zijn. Er is een keuze in witte en zwarte EPS parels, waarbij de zwarte parels een hogere isolatiewaarde hebben.