Spouwmuurisolatie premie

Wanneer je woning een spouwmuur heeft die nog niet is geïsoleerd, dan is het zeker aan te raden om achteraf spouwmuurisolatie aan te brengen. Nadat de isolatie is aangebracht kun je direct profiteren van de voordelen hiervan. Je huis zal direct veel comfortabeler aanvoelen en je zult merken dat je veel minder hoeft te stoken. Je zult dan ook behoorlijk op je energienota kunnen besparen met spouwmuurisolatie. Afhankelijk van het oppervlak en het gebruikte isolatiemateriaal zal spouwmuurisolatie best een investering zijn. Gelukkig kan een premie van de Vlaamse overheid helpen om een gedeelte van de kosten te dekken. Bekijk meer over isoleren spouwmuur op radiocentrum.be

Premie spouwmuurisolatie via de netbeheerder

Via de netbeheerder waar je woning op is aangesloten, is het mogelijk om een spouwmuur isolatie premie aan te vragen. Voor zowel 2018 als 2019 is deze premie € 5,- per m² wat je aan oppervlakte hebt geïsoleerd. Maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Het is daarom goed om de voorwaarden te kennen en te weten of je daaraan voldoet, alvorens je de premie gaat aanvragen.

Voorwaarden

  • Deze spouwmuurisolatie premie is alleen geldig voor woningen in het Vlaams gewest. Daarnaast moeten deze woningen voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Zo niet, dan moet in ieder geval de bouwvergunning voor 1 januari 2006 zijn aangevraagd. In dit geval is het niet erg als een woning later is aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • Het is aan te bevelen eerste een endoscopisch onderzoek uit te laten voeren. Dan kan namelijk de breedte van de spouwmuur vastgesteld worden. Om in aanmerking voor deze premie te komen, dient de spouw minimaal 5 centimeter breed te zijn en volledig te worden opgevuld met isolatiemateriaal.
  • Het isolatiemateriaal moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Omdat dit een vrij technische omschrijving is, zul je de aannemer hierover moet navragen of het isolatiemateriaal aan de gestelde wettelijke eisen voldoet.
  • De spouwmuurisolatie moet zijn aangebracht door een erkende en gecertificeerde aannemer. Deze aannemer moet ook een attest overhandigen die je met de premieaanvraag indient. Er kan dan beoordeeld worden of de juiste werkwijze werd toegepast.
  • De datum van de eindfactuur is bepalen. Het bepaald over welk jaar je recht op premie hebt. Tevens dien je de aanvraag uiterlijk binnen 12 maanden nadat de isolatiewerken zijn uitgevoerd in te dienen.

Extra premie bij vervangen ramen

Laat je naast spouwmuurisolatie ook je ramen vervangen? Dan geeft de netbeheerder je bovenop het bekende tarief voor spouwmuurisolatie een extra premie. Voorwaarde is wel dat de werken zijn uitgevoerd na 1 januari 2014 en de ramen die vervangen worden moeten een U-waarde hebben van 2,9 W/m²K. Het vervangen van de ramen voor bijvoorbeeld hoogrendementsglas zal een aanzienlijke verbetering voor de woning zijn.

Verlaagd btw-tarief

Naast spouwmuurisolatie premie via de netbeheerder heb je ook nog recht op een flinke korting op de btw. Dit geldt enkel voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar en de isolatiewerken moeten door één aannemer worden uitgevoerd. In plaats van het gebruikelijke btw-tarief van 21% betaal je maar 6% btw. Dit is toch al een korting van 15% op de totale factuur.